Hvordan bygge drømmestua

Du sitter med plantegningen foran deg og ser på området som enten er eller skal bli din stue. Hva er det du må huske på når du bygger din drømmestue?

Det første du må tenke på er strukturen. Er det noen vegger som skal flyttes, nye vinduer som skal inn eller vegger som skal helt bort. Da må du huske å sjekke på plantegningene hvor det er bærbjelker og lignende, så ha gjerne en fagmann med deg på denne delen av ombyggingen eller byggingen. Det er også lurt å tenke på hvilke rør og ledninger som går i de aktuelle veggene og om disse lar seg flytte eller fjerne. På dette trinnet er det også lurt å tenke på belysningen i rommet for å få benyttet både dagslys og få lagt inn lys på de ønskede steder i stua.

Når alt det strukturelle er ute av veien er det om å gjøre å tenke funksjon. Hvilke funksjoner ønsker du at din stue skal ha? En stue er ofte et rom som dekker mange funksjoner ettersom mange velger å ha mer åpne planløsninger nå. Dette betyr at spisestue, underholdning og peiskos som regel skal inn på samme arealet. Det er viktig å gjøre inndelingen på en smart måte slik at gangareal og sittegrupper er planlagt effektivt. Det vil si at man skal ikke tumle inn i sofaen når amn reiser seg fra spisebordet. Det skal være rom til bevegelse og avslapping.

Til underholdningensavdelingen i stuen er det viktig å tenke på flere ting og en del av avgjørelsene må gjøres i strukturfasen, ettersom man må velge hvor man vil ha kontakter, kabeluttak og kanskje til og med integrerte høytalere. Dagens underholdingsentre hjemme kan noen ganger kreve egne tv-rom så det er viktig å bestemme seg for hva du vil ha. Men det kan også ordnes i stuen om det gjøres smart nok. Du må tenke på hvor du skal plassere det i henhold til vindu og lys slik at skjermen ikke blir blendet, eller seeren ikke blir blendet av sola når han ser på tv.

Ønsker du ikke en egen spisestue kan en del av stuen gjøres til spisestue. Da er det igjen viktig huske på hvordan dagslyset faller i stua og hvordan du lyssetter. Det er viktig at spiseplassen er i nærheten av kjøkken og at det er god plass rundt så man ikke bumper borti alt når man beveger seg rundt bordet. Man skal kunne trekke ut stolene og ha gangfelt rundt bordet.

De fleste pleier å ha minst en sofagruppe i stuen. Denne kan være integrert i mediasenteret, eller den kan være et helt annet sted. Det er viktig å ha gode løsninger som rommer et godt antall besøkende. Har du kanskje planer om en peiskrok?

Dette kan gjøres på mange måter og du må tenke på at et peis eller varmeelement bør være adskilt fra for eksempel tv og annet mediautstyr på grunn av varmen.

Gjør du gode valg i starten slipper du mye ommøblering og stadig fiksing på dårlige løsninger!