Oppussingen som gjør boligen din mer verdt

Nordmenn elsker å pusse opp hjemme, og vi bruker utrolige summer på boligene våre hvert år. I forbindelse med salg er det viktig å begrense seg, og tenke over hva som gir deg mye for pengene.

Det er mange som lurer på hva som egentlig gjør boligen mer verdt, både over tid og i forkant av et salg.

Hvilke prosjekter bør du prioritere?

hus hemFor de aller fleste er det nødvendig å prioritere, også når det kommer til oppussing. Det er helt enkelt ikke mulig å pusse opp hele boligen, uansett om du planlegger å bo der lenge eller skal selge neste måned. Derfor er det viktig å bruke pengene der det teller.

Det finnes flere ulike muligheter for finansiering av nødvendig oppussing eller renovering. Hvis du allerede har oppsparte midler tilgjengelig er det selvfølgelig flott, ellers er det mulig å benytte enten lån uten sikkerhet eller eventuelt utvide boliglånet.

Som en tommelfingerregel bør du alltid prioritere nødvendig vedlikehold, som er helt avgjørende for at boligen ikke skal miste verdi. Eksempel kan være maling av utvendig kledning, eller vedlikehold av bad og det elektriske systemet. Spesielt for deg som skal bo i boligen en god stund til, er det viktig å prioritere det som gjør at boligen beholder verdien sin over tid.

Hva lønner det seg å gjøre når du skal selge boligen?

Alle boliger er unike, og det finnes ikke noe fasitsvar på hva som gir best verdi ved et salg. I noen tilfeller kan det for eksempel lønne seg å ikke gjøre noe som helst, hvis det er mange som er på jakt etter et oppussingsobjekt.

  • Noen enkle strøk maling, og et ryddig og rent hjem, er ofte en god start. Dessuten koster det svært lite.
  • Større prosjekt, som å endre bruken av et rom eller fjerne vegger, kan lønne seg hvis det virkelig gir boligen helt nye kvaliteter.
  • Vær forsiktig med svært dyre prosjekter, som ikke nødvendigvis passer for alle. Det kan være greit å unngå dyre utskiftninger av kjøkken eller bad, hvis det ikke er helt nødvendig for å få boligen i salgbar stand.